Infrastruktúra

A megbízható felhő infrastruktúra felépítése nem volt könnyű feladat. Hosszú és költséges tesztelési folyamat árán sikerült a legmegfelelőbb komponenseket kiválasztanunk úgy, hogy a lehető legnagyobb megbízhatóságot, és megfizethető végfelhasználói árat tudjuk elérni. Felfogásunk a kezdetektől az, hogy kizárólag a legmagasabb színvonalat képviselő gyártók termékeiből állítjuk össze az infrastruktúrát, és beszállítóinktól professzionális szervizhátteret és támogatást várunk el. A tesztelési folyamat végén hypervisoroknak DELL és Supermicro szervereket, storage célokra az EMC megoldásait, hálózati eszközöknek pedig a szervertermeinkben korábban már jól bevált Cisco termékeit választottuk.

A rendszer három fontos elemből épül fel: Hypervisorok, Tárolórendszer (SAN), Hálózat

Az infrastruktúrában megtalálható szerverek közül a legtöbb úgynevezett ‘hypervisor’. Ezek a szerverek a rendszer motorjai, futtatják a virtualizációs környezetet, a cloud szerverek ezeknek a hypervisor szervereknek a CPU és RAM erőforrásait használják. A hypervisorokon adattárolás nem történik.

Az adatok tárolása és kiszolgálása a kiemelkedő minőségű- és teljesítményű EMC VNX szériás storage feladata. Ez az eszköz óriási kapacitásra és IO teljesítményre képes. A teljesen redundáns, hibatűrő felépítés miatt rendelkezésre állása gyakorlatilag 100%-os.

Az összes hálózatunkban felmerülő feladatra (internet, SAN, backup hálózat, belső menedzsment hálózat, stb.) a méltán elismert Cisco konvergens adatközponti hálózat céljára szánt Nexus szériás eszközeit használjuk.

Infrasturuktura a Cloud.hu-nál

Hypervisor

Dell Szerver

A felhőben üzemelő szerverek közül a legtöbb gép hypervisor, erőforrás kiszolgáló. Ezeknek a szervereknek az elsődleges feladata a virtualizációs környezet fenntartása (XEN & KVM). Minden cloud szerver ezen hypervisor szerverek CPU és RAM erőforrásait használja. A Cloud.hu fejlett rendszerének köszönhetően a cloud szerverek könnyedén, automatizálva tudnak erőforrás-kiszolgálót váltani egy esetleges meghibásodás esetén (úgynevezett ‘auto-failover’), így a leállást a minimálisra lehet csökkenteni.

Az infrastruktúránk felépítésekor célként tűztük ki, hogy megtaláljuk a lehető legjobb és legmegbízhatóbb erőforrás kiszolgálókat és komponenseket, ám mindezt úgy kellett megtennünk, hogy a végeredményben egy versenyképest árazást tudjunk kínálni. Választásunk a lehetőségek mérlegelése után a Dell PowerEdge és a SuperMicro SuperServer és MicroCloud szervereire esett. A legjobb számítási teljesítmény érdekében Intel Xeon processzorokat használunk.

Tárolórendszer (SAN)

Egy felhő infrastruktúra legkritikusabb eleme az adattárolásért felelős storage megoldás. Az elérhető storage hardver- és szoftvereszközöket számba véve a legjobbnak az EMC megoldását találtuk. A Pro megoldásainknál és minden erre épülő szolgáltatásunknál (Cloud Webtárhely, Cloud Webtárhely Plus) a számítási erőforrások (CPU & RAM), valamint az adattártolás elválasztva üzemel, ellentétben a legtöbb hagyományos virtualizációs szolgáltatóval, akik lokális adattárolást használnak, amely sok hibalehetőséget hordoz magában, egy meghibásodás a rendszereikben hosszabb leállással és kimaradással jár lokális tárolás esetén.

A Pro infrastruktúránkban a különválasztott adattárolás miatt egy erőforrás-kiszolgáló meghibásodása esetén a tárolón található rendszer egy másik erőforrás-kiszolgálón egyből elindítható, így a leállás percekre minimalizálható.

Tárolórendszer (SAN)

Hálózat

Hálózat

Mivel évek óta üzemeltettünk szervertermi hálózatot a felhő infrastruktúra előtt is, komoly – pozitív – tapasztalatot és gyakorlati tudást sikerült felépítenünk Cisco eszközökkel.

A hosting piacon töltött több, mint 10 év alatt megtanultuk, hogy egy hálózat csak annyira lehet jó, amennyire a leggyengébb láncszeme, ezért a felhő infrastruktúrában a legjobb minőségű Cisco Nexus hálózati eszközöket használjuk.

A hálózati komponenseket és csatlakozásokat, ahol csak lehetséges, redundánsan építjük ki. Azért, hogy a hálózat soha ne lehessen szűk keresztmetszet, 10 Gbps sebességet használunk a legtöbb célra. Az adattároló 4x 10Gbps csatlakozással, a hypervisorok és egyéb kisegítő szerverek pedig 2x 10Gbps csatlakozással kapcsolódnak a hálózatra.

Miért érdemes minket választanod?

MINŐSÉGI KOMPONENSEK

Nem spórolunk az eszközeinken, minden téren a legjobb megoldást választjuk. Kiszolgálók terén a DELL PowerEdge szervereire, hálózati feladatokban a Cisco Nexus szériás switcheire, adattárolásban pedig modern prémium megoldásokra építünk.

KÖLTSÉGHATÉKONY MEGOLDÁS

Áraink versenyképesek, minden méretre és kapacitásigényre megoldást kínáló felhő infrastruktúránkkal hatékonyan tudunk kiszolgálni minden típusú és méretű igényt.

ÉRTÜNK HOZZÁ

Több mint tíz éve foglalkozunk virtualizációval és egyéb IT kiszolgálási módokkal. Az országban elsőként építettünk ki nyilvános felhő (public cloud) infrastruktúra szolgáltatást. Cloud szolgáltatásaink révén már többezer vállalkozás szerverigényén segítettünk.