Műszaki háttér

Infrastruktúra

A megbízható felhő infrastruktúra felépítése nem volt könnyű feladat. Hosszú és költséges tesztelési folyamat árán sikerült a legmegfelelőbb komponenseket kiválasztanunk úgy, hogy a lehető legnagyobb megbízhatóságot, és megfizethető végfelhasználói árat tudjuk elérni. Felfogásunk a kezdetektől az, hogy kizárólag a legmagasabb színvonalat képviselő gyártók termékeiből állítjuk össze az infrastruktúrát, és beszállítóinktól professzionális szervizhátteret és támogatást várunk el. A tesztelési folyamat végén hypervisoroknak DELL és Supermicro szervereket, storage célokra az EMC megoldásait, hálózati eszközöknek pedig a szervertermeinkben korábban már jól bevált Cisco termékeit választottuk.

A rendszer három fontos elemből épül fel: Hypervisorok, Tárolórendszer (SAN), Hálózat

Az infrastruktúrában megtalálható szerverek közül a legtöbb úgynevezett ‘hypervisor’. Ezek a szerverek a rendszer motorjai, futtatják a virtualizációs környezetet, a cloud szerverek ezeknek a hypervisor szervereknek a CPU és RAM erőforrásait használják. A hypervisorokon adattárolás nem történik.

Az adatok tárolása és kiszolgálása a kiemelkedő minőségű- és teljesítményű EMC VNX szériás storage feladata. Ez az eszköz óriási kapacitásra és IO teljesítményre képes. A teljesen redundáns, hibatűrő felépítés miatt rendelkezésre állása gyakorlatilag 100%-os.

Az összes hálózatunkban felmerülő feladatra (internet, SAN, backup hálózat, belső menedzsment hálózat, stb.) a méltán elismert Cisco konvergens adatközponti hálózat céljára szánt Nexus szériás eszközeit használjuk.


infrastruktura-01

Hypervisor

A felhőben üzemelő szerverek közül a legtöbb gép hypervisor, erőforrás kiszolgáló. Ezeknek a szervereknek az elsődleges feladata a virtualizációs környezet fenntartása (XEN & KVM). Minden cloud szerver ezen hypervisor szerverek CPU és RAM erőforrásait használja. A Cloud.hu fejlett rendszerének köszönhetően a cloud szerverek könnyedén, automatizálva tudnak erőforrás-kiszolgálót váltani egy esetleges meghibásodás esetén (úgynevezett ‘auto-failover’), így a leállást a minimálisra lehet csökkenteni.

Az infrastruktúránk felépítésekor célként tűztük ki, hogy megtaláljuk a lehető legjobb és legmegbízhatóbb erőforrás kiszolgálókat és komponenseket, ám mindezt úgy kellett megtennünk, hogy a végeredményben egy versenyképest árazást tudjunk kínálni. Választásunk a lehetőségek mérlegelése után a Dell PowerEdge és a SuperMicro SuperServer és MicroCloud szervereire esett. A legjobb számítási teljesítmény érdekében Intel Xeon processzorokat használunk.

Tárolórendszer (SAN)

Egy felhő infrastruktúra legkritikusabb eleme az adattárolásért felelős storage megoldás. Az elérhető storage hardver- és szoftvereszközöket számba véve a legjobbnak az EMC megoldását találtuk. A Pro megoldásainknál és minden erre épülő szolgáltatásunknál (Cloud Webtárhely, Cloud Webtárhely Plus) a számítási erőforrások (CPU & RAM), valamint az adattártolás elválasztva üzemel, ellentétben a legtöbb hagyományos virtualizációs szolgáltatóval, akik lokális adattárolást használnak, amely sok hibalehetőséget hordoz magában, egy meghibásodás a rendszereikben hosszabb leállással és kimaradással jár lokális tárolás esetén.

A Pro infrastruktúránkban a különválasztott adattárolás miatt egy erőforrás-kiszolgáló meghibásodása esetén a tárolón található rendszer egy másik erőforrás-kiszolgálón egyből elindítható, így a leállás percekre minimalizálható.

Hálózat

Mivel évek óta üzemeltettünk szervertermi hálózatot a felhő infrastruktúra előtt is, komoly –  pozitív – tapasztalatot és gyakorlati tudást sikerült felépítenünk Cisco eszközökkel.

A hosting piacon töltött több, mint 10 év alatt megtanultuk, hogy egy hálózat csak annyira lehet jó, amennyire a leggyengébb láncszeme, ezért a felhő infrastruktúrában a legjobb minőségű Cisco Nexus hálózati eszközöket használjuk.

A hálózati komponenseket és csatlakozásokat, ahol csak lehetséges, redundánsan építjük ki. Azért, hogy a hálózat soha ne lehessen szűk keresztmetszet, 10 Gbps sebességet használunk a legtöbb célra. Az adattároló 4x 10Gbps csatlakozással, a hypervisorok és egyéb kisegítő szerverek pedig 2x 10Gbps csatlakozással kapcsolódnak a hálózatra.